Problemlösning

Madeleine har erfarenhet av många olika typer av problem som man kan få med sin häst. Det kan handla om svårigheter vid uppsittning eller ridning, stegringar, hästar som sparkar/hugger, som inte går in genom stalldörren o.s.v.

Vid problem med din häst, kontakta gärna oss för att diskutera och komma fram till bästa möjliga upplägg angående problemet. Vi hjälper dig och din häst att identifiera såväl som lösa problemet!

Många av dessa problem kan lösas med enklare metoder, men ibland sitter problemen djupare än så. De flesta gånger handlar det om att hästen blivit osäker vid ett visst moment i hanteringen och tagit sig ur situationen genom att utföra ett oönskat beteende.

T.ex. problem vid uppsittning. Säg att hästen vanligtvis står lugnt när du placerar den vid sidan för att sedan sitta upp, men en dag då du just ska sitta upp, slår hästen i bakbenet i pallen och blir skrämd. Du lyckas lugna hästen, men nästa gång du kommer för att ställa pallen tillrätta inför uppsittningen, flyttar den iväg. Detta slutar lätt i en situation där du får “jaga” hästen med pallen och det blir extremt svårt att ta sig upp. Hästen blev första gången rädd för pallen, men du kanske snart upptäcker att hästen fortsätter flytta undan från pallen, även då den uppfattas som helt lugn i övrigt. Detta är något som vi kallar för ett inlärt beteende. Ett beteende som gått från att vara en reaktion på osäkerhet eller rädsla, till att vara något hästen gör av en ren vana.